2017. január 21., szombat

Így olvas önéletrajzot a HR-es


HR-eseket, fejvadászokat kértünk arra, mondják el, milyen stratégiával olvasnak el egy-egy önéletrajzot, mire kapják fel a fejüket, mi számít hátránynak.

Fehér Tamás, a Grafton Recruitment ügyvezetője elsőként az önéletrajz áttekinthetőségét – a felépítést és a szerkesztést – nézi. ”Szeretem, ha egy jelölt ”szakmai önarckép”-ként tekint a CV-re, nem veszi félvállról az elkészítést. Jó pont, ha nem akar a cégem felé ’tucatmegoldást’ prezentálni. Első ránézésből is megállapítható, ki mennyire strukturált gondolkodásmódú és igényes a saját munkájára” – magyarázza. Fehér Tamás arra is rámutatott: akár 8-10 másodperc alatt is eldőlhet, érdemes-e egy önéletrajz arra, hogy hosszabb időt szenteljenek neki a továbbiakban. A toboezási szakember szereti látni egy önéletrajzban az egyenletes karrierívet. ”Az ilyen jelölt nem sorsszerűen változtatott eddig munkahelyeket, hanem karrierútja logikus tervezésre utal.”


Fókuszban: lojalitás és fehér foltok

A karriertervezés és az előmenetel sokat elárul a pályázóról. Gergácz Lili, a Kürt Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. HR-vezetője sem véletlenül kezdi ezzel az önéletrajzok áttanulmányozását. ”Egy CV átnézésekor kiemelten koncentrálok a pályázó munkahelyi előmenetelére – hiszen ez sok mindent elárulhat. Nem mindegy például, hogy horizontálisan, a hierarchia azonos szintjein belül távozott másik munkakörbe vagy a ranglétra felsőbb fokára lépett-e tovább. Míg az azonos szinten belüli gyakori pozícióváltás akár az alkalmatlanság jele is lehet, a tényleges előrelépés a HR szemével nézve mindig bizalomgerjesztő mozzanat”- avat be egy átlagos önéletrajz-mustra rejtelmeibe a szakember.

Gergácz Lili az önéletrajz olvasásakor pontról pontra halad, a lojalitás mellett a megmagyarázhatatlan fehér foltokat is kiemelt figyelemmel kíséri. ”Mindig megnézem, hány évet töltött a jelölt egyetlen munkahelyen. Az 1-2 éves munkaviszony utáni gyakori váltás alapján nem tűnik a jelölt túl lojálisnak. Ezek a manőverek inkább a fizetés magasabbra tornászásáról árulkodnak. Ezzel szemben az 5-5 és fél éves munkaviszonyt egy munkahelyen felmutatni tudók sokkal előnyösebb színben tűnnek fel. Természetesen a CV hézagosságát, az esetleg munka nélkül töltött időt is kiemelt figyelemmel szoktam kísérni: minderre a személyes interjún is korrekt magyarázatot várok.”


Hobbi rovat: vegyes megítélés

Bár a HR-szakemberek körében megoszlik a vélemény a hobbi rovat jelentőségéről, Gergácz Lili mégsem hagyja ki. ”Valamennyire képet kapok a pályázóról az alapján, hogy fotózni, olvasni szeret, esetleg az extrém sportokat részesíti előnyben. Természetesen komolytalan lenne kizárólag szabadidős tevékenységei alapján tipizálni bárkit is”- fűzi hozzá.

A hobbi rovattal nem foglalkozik behatóbban Dr. Riss Éva, a Riss & Partners Kft. ügyvezető igazgatója. A naponta átlagosan 50 pályázati anyagot is átnéző szakember ugyancsak nagyra értékeli a céghűséget-érthető tehát, hogy a CV kézbevétele után erre koncentrál az elsők között. ”Egy helyen ledolgozott 6-8 év már igazán relevánsnak számít”- magyarázza.


Beleképzeli magát a pályázó életébe

Dr. Riss Éva a kapott önéletrajz alapján megpróbálja magát beleképzelni a pályázó szociális helyzetébe is. ”Nem mindegy a jelölt családi állapota. Egy, a gyermekeit egyedül nevelő édesanya helyzetének kezelését empatikusabban kell megközelíteni”- vallja. A szakembernél kiemelt szempont még az önéletrajzban feltüntetett nyelvtudás is. Ennél a pontnál elsősorban arra koncentrál, hogy a pályázónak hol, milyen területeken, mennyi ideig kellett napi szinten is kamatoztatnia a tudását. ”A nyelvvizsga-bizonyítvány magában nem sokat ér. De ha azt látom az önéletrajzban, hogy valaki 5 évet élt és dolgozott az Egyesült Államokban vagy multinacionális vállalatnál használta a nyelvet, az sokkal meggyőzőbb.” Az ügyvezető igazgató egyébként arról számolt be: átlagosan 2-3 perc alatt már hatékonyan áttekinthető egy-egy önéletrajz. Lehet, ez nem tűnik túl soknak, ám a legtöbb vállalati HR-osztálynál alig 1 percig tart ugyanez művelet.


Sorsokról dönt a HR-es

Joó Zsuzsanna (képünkön) karrier-tanácsadó – szemben a nagy vállalati HR-osztályok futószalagszerű adatfeldolgozásával – azt vallja: a HR-munkatársak az önéletrajzzal együtt a szó szoros értelmében sorsokat tartanak a kezükben. Nem mindegy tehát, hogyan állnak neki a feladatnak. ”Az önéletrajzok áttekintése időigényes és felelősségteljes feladat. Mindig arra törekszem, hogy ne fáradtan, kimerülten vagy rossz hangulatban foglalkozzam a jelöltek anyagaival. Igyekszem mindenkinek egyenlő esélyt adni. Ezért megpróbálom egy hosszabb alkalommal, egymás után átnézni az önéletrajzokat, így ugyanis jobban áttekinthetők”- avat be. Joó Zsuzsanna elmondta: először arra koncentrál, hogy a CV megfelel-e az alapvető alaki követelményeknek. Utána a végzettséget, a szakmai tapasztalatot majd a nyelvismeretet nézi át. A tanácsadó emellett kiemelt figyelemmel kíséri, vett-e részt a pályázó szakmai továbbképzésen, tanfolyamon vagy tréningen az elmúlt 5 évben. ”Az élethosszig tartó tanulás korszakában ez szükséges a versenyképességhez. Ígéretes az a jelölt, akinek a továbbképzése ésszerű befektetésének tűnt a felettesei számára.”

Hozzátette: tanácsadóként mindig felfigyel azokra a pályázókra, akik érdemeiket kézzelfogható eredménnyel is alátámasztják már az önéletrajzban. ”Aki egymaga tréningezett és tanított be az osztályán például 20 új munkatársat vagy 20 százalékkal emelkedett munkájának köszönhetően a bevétel a cégnél, mindenképpen tegyen róla említést.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése