2017. március 8., szerda

A különbség az önéletrajz és a LinkedIn profil között


Úgy érezzük, hogy tökélyre fejlesztettük az önéletrajzunkat és nincs más dolgunk, mint közzétenni minél több csatornán a sikeres álláskeresés érdekében?

Annak ellenére, hogy hasonló információkat várnak el mind az önéletrajzban mind pedig a LinkedIn profiloldalon (úgy mint szakmai tapasztalat, tanulmányok, nyelvismeret, érdeklődési kör, stb.), nem szabad egy az egyben kimásolni az önéletrajzunkban feltüntetett adatokat a LinkedIn profiloldalunkra.


Miben más a LinkedIn?
A LinkedIn profilunk teret nyújt azoknak a részleteknek a feltüntetésére, amiket ki kellett vágnunk az önéletrajzunkból azért, hogy az egy oldalas lehessen. Itt lehetőségünk van magyarázni, felhívni a figyelmet azonban fontos, hogy mielőtt valamit közzétennénk kétszer is gondoljuk át, hogy odavaló-e az az információ. Az érzékeny, belsős vagy túl személyes információkat itt sem célszerű feltüntetni.



Nem kell pozícióra szabni
Az önéletrajzot mindig annak megfelelően módosítjuk kicsit, hogy melyik céghez és milyen pozícióra pályázunk. Ettől függően emelünk ki, vagy épp sorolunk hátra tapasztalatokat, tanulmányokat, készségeket, hisz így irányítjuk a HR-es figyelmét.

A LinkedIn profilunknál azonban ezzel lehetőségeket halaszthatunk el, ezért nem szabad kifejezetten egy pozícióra szabni a leírást. Fontos, hogy látszódjon a szakmai tapasztalatunk, hogy mivel foglalkoztunk korábban. Az érdeklődési körünk leírásával, eltérő csoportok követésével, hozzászólásokkal tudjuk alakítani a HR-esekben kialakuló képet rólunk.


Ellenőrizhetőség
Az önéletrajzban leírt információkat főképp akkor ellenőrzi le a HR-es amikor behív egy interjúra. A LinkedIn-nek viszont megvan az az előnye, hogy már egyből alá tudjuk támasztani az általunk feltüntetett információkat. Ajánlásokat tudunk kérni volt kollégáktól, vezetőktől, akik pár sorban ki tudják fejteni a véleményüket rólunk.


Nem szükséges a túlzott formalitás
Az általános felsorolás helyett használhatunk társalgási, kötetlenebb hangnemet a munkatapasztalatunk bemutatásánál. Ahelyett hogy leírnánk, hogy hány évig dolgoztunk XY cégnél, írjuk le hogyan kerültünk oda. Mutassuk be milyen típusú csapatban szerettünk együtt dolgozni, írjuk le a személyes filozófiánkat, vagy hogy milyen projekt inspirál minket a leginkább.

Amikor már úgy érezzük, hogy kész van a profiloldalunk, küldjük át egy ismerősünknek véleményezésre. Érhető, hogy sokan úgy gondolják, hogy nagyon hasonlít a Linkedin az önéletrajzi adatbázisokhoz. Azonban ha megértjük a különbséget és áldozunk az időnkből, hogy feltöltsük megfelelő tartalommal, akkor lesz egy hasznos kiegészítő oldalunk, ahol szakmai téren még többet tudhatnak meg rólunk.

https://oneletrajz-iras.hu/cikk/a-kulonbseg-az-oneletrajz-es-a-linkedin-profil-kozott/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése